У Львів їдуть за емоціями, креативом та винятковістю. Ми хочемо показати вам автентичну унікальність міста: концептуальні локації, культурні пам’ятки, незвичайні скульптури.

 

Сттатуя Свободи, що сидить

У радянські часи про цю композицію жартували: “У СРСР навіть Свобода сидить”. А “всілася” львівська “статуя Свободи” на куполі Музею етнографії та художнього промислу (просп. Свободи, 15). Насправді, скульптурна жінка символізує ощадність, адже в минулому ця будівля слугувала приміщенням для Галицької ощадної каси. Місцеві жителі та туристи назвали її статуєю Свободи завдяки схожості з її американською “близнючкою”: у правій руці вона тримає смолоскип, а голову увінчує корона з променями. Це єдина у світі статуя Свободи, що сидить. До речі, у 80-х роках минулого століття рука зі смолоскипом відламался, впала і вбила жінку.

 

Площа, якою курсує трамвай

Площа Ринок — єдина в центральній та східній Європі, якою курсує трамвай. До 1944 року тут був базар, на який з’їжджалися люди з усього світу: перси, голландці, французи, росіяни, турки. З 1895 року через площу ходили електричні трамваї. І зараз це єдиний вид транспорту, який має право руху центральним майданом міста, яка  має статус пішохідної зони.

 

Найстаріший парк України

У нього було немало назв — Єзуїтський сад, парк Костюшка, парк ім.І.Франка. Ця зелена зона в самому центрі Львова має багату історію. Парком опікувалося чимало людей та інституцій, які змінювали його дизайн і стиль на свій смак. А почалося усе з невеликого приватного саду родини Шольц-Вольфовичів наприкінці 16 ст. Після них італієць Антоніо Масарі перепланував ландшафти на італійський манер і подарував парк львів’янам. Коли поруч побудували Галицький сейм, у нижній частині відпочинкової зони облаштували партерні сади з яскравими квітковими композиціями, стриженими кущами й деревами.
Сьогодні парк багатий на 200-річні дерева та екзотичні насадження (магнолія, оцтове дерево, бундук канадський тощо).

 

Музей сала

Єдиний у світі музей, головні експонати якого — із сала, розташований на проспекті Свободи. Наприклад, там можна побачити величезну копію людського серця. У 2011 році цей витвір отримав відзнаку Книги рекордів України як “Найбільше у світі серце із сала”. Окрім цього, експозицію доповнили різноманітними фігурами з цього національного продукту: гуманоїд, свічки, крісло, шахмати тощо. У приміщенні музею працює арт-ресторан, де можна спробувати незвичні страви із сала: сало в шоколаді, десерт із морозивом, фруктами та салом.

 

Музей пива

Львіварня — єдиний в Україні музей пивоваріння. Його відкрили водночас давно і нещодавно. А справа в тому, що з 2005 до 2013 року це був маленький музей із експозицією, яку зібрали працівники пивоварного заводу. Потім вирішили зробити кардинальне оновлення і 2017 року музей відрили ще раз- з новою назвою та брендингом. Сьогодні це не просто виставка, а великий арт-об’єкт і мистецький простір. Частина експонатів інтерактивна: театр тіней, живі гравюри, 3D-голограми.

 

Єдиний у світі пам'ятник Усмішці

Мабуть, найвідомішим львівським міні-пам’ятником є пам’ятник Усмішці (вул. Вірменська, 35). Усміхнену рибу з людськими долонями замість плавців придумав і подарував Львову карикатурист Олег Дергачов. На сьогодні, це найменший пам'ятник у нашому місті.

 

Музей зброї

Львівській міський арсенал - оборонна споруда 16 ст. Сьогодні тут розташований єдиний в Україні музей зброї. Колись головний вхід до арсеналу прикрашав напис “Щасливе місто, що в часи спокою турбується про майбутню безпеку”. У виставковій залі зібрана зброя різних епох, народів, а також статуя роботи Каспара Франке, що прикрашала оборонні мури міста – "Святий Михаїл убиває сатану".

 

Музей модерної скульптури МИХАЙЛА ДЗИНДРИ

Єдиний в Україні музей модерної скульптури. Тут експонується понад 800 унікальних творів абстрактного мистецтва: скульптури пластичних асоціацій, абстрактні форми та рельєфні портрети. Знаний у всьому світі скульптор Михайло Дзиндра - наш краянин. Коли Україна проголосила незалежність, Дзиндра повернувся додому. В околиці Львова митець вирішив відкрити музей, витративши на це 13 років і понад 100 тисяч доларів. Зараз експозиція налічує понад  800 скульптур, створених в Америці, а також маски, зроблені в Україні.

 

Єва Висоцька

 

НАШІ ПАРТНЕРИ