РІА-довідка

Жанр experimental pop з елементами електро-фольку
Склад
Олександра Заріцька (вокал)
Микита Будаш (клавішні, гітара)
Дмитро Мазуряк (духові)
Нагороди:  “Відкриття року 2017” (YUNA), “Дебют року 2017” (Karabas Live), “Нові імена”(“Золота Жар-Птиця”), “Краща пісня поп-гурту” («Свята») та “Кращий дебют” (Країна ФМ)
Мова: виключно українська

Гурт KAZKA -  володарі багатьох музичних премій та улюбленці публіки - поділилися з читачами РІА-Львів своєю “казкою”, маленькими таємницями і планами на майбутнє.

 

Про що ваша KAZKA і хто в ній головний герой?

Олександра: Наша казка - про всілякі дива. Про те, що немає нічого неможливого, якщо ти віриш у свою мрію. У нас немає чітко окресленого головного героя - на його місці може бути кожен із прихильників творчості гурту KAZKA. Кожен сингл  - це життєва історія, яка викликає у слухача власні асоціації.

Дмитро:  У нашій “казці про трьох” головна, мабуть, Саша. Збирає усіх докупи -  музично, морально, а деколи і фізично (сміються -ред.).

 

Із  героями яких казок асоціюєте себе?

Олександра: Я ніколи себе не асоціювала ні з ким. Але інколи, буває, падаю духом чи починаю у собі сумніватися, то вмикаю мультфільми від Дісней - історії про здійснення мрій не можуть не надихати.

Микита: Не знаю, чи існує така казка, але я б її назвав “Йди туди - не знаю куди, принеси те - не знаю що”.

Дмитро: Є така казка про Степана Сороку і відьомське кодло. І отам головний герой - Степан -  дуже славний музика, грає на скрипці та сопілці. От, напевно, саме з ним.

Де проходить межа між фолк-музикою та "попсою"?

Олександра: Межа між цими повноцінними та самодостатніми жанрами в музиці дійсно є, і стерти її без загрози для жодного із стилів під силу лише одиницям.

Микита: Це зовсім різні напрями, тому межа між ними помітна неозброєним оком, але можна намагатися синтезувати щось цікаве. Що стосується нашого звучання,  ми зазвичай беремо цікаві та незвичайні тембри з "фолку" народів світу - така музична фішка.

 

Олександро, Ваша зовнішність далека від модельних стандартів. Втім, Ви - прекрасна жінка і талановита співачка. Порадьте нашим читачкам на власному прикладі: як подолати комплекси і не дозволяти стереотипам руйнувати мрії?

Як тільки ви усвідомите свою внутрішню унікальність, стерши власні стереотипи, та зосередите всю увагу на духовному, а не зовнішньому збагаченні - вам одразу вдасться забути про всі комплекси. До когось таке усвідомлення приходить із віком, до когось після певних життєвих ситуацій, а до когось може взагалі не прийти. Потрібно працювати над собою саме внутрішньо, адже всі комплекси та проблеми - у голові.

 

Дмитре, Ви дійсно граєте на китайських та індійських інструментах? На яких? Чи є серед них схожі до українських?

Мапа моїх музичних навичок дуже широка. З китайських - граю на бамбуковій флейті “дізі”. З індійських - зурна. Вони, звісно, чимось схожі до українських, але трохи різняться за тембром та певними звуковими якостями.

 

Цього року вам не вдалося виграти у нацвідборі на “Євробачення”. Плануєте брати участь наступного року?

Олександра:  Залежить від того, чи матимемо ми композицію, із якою варто буде спробувати ще раз. Якщо з'явиться “саме та” пісня - чому б і ні.

Новий альбом гурту слухачі сприйняли “на ура”. Скільки працювали над його створенням?

Микита:  Інколи здається, що йшли до цього протягом усього життя (сміється -ред.).

Олександра: Це, мабуть, тому, що усі історії, про які йдеться у піснях, можна дивитися як один великий фільм про чиєсь життя. У нашому випадку - про моє. Тому дійсно може здаватися, що робота була довгою й клопіткою.

Дмитро: Насправді, з моменту виходу першого треку до релізу дебютного альбому минув рік.

Скоро у гурту концерт у Львові, чим дивуватимете фанів?

Олександра: Звісно, всіх секретів ми вам не розповімо (сміється -ред.). У турі виступаємо в особливому складі - разом з нашими “народними співанками” Яриною, Дариною та Василиною, які не тільки доспівують наші композиції гарним народним вокалом, а ще й здивують власною піснею. Також із нами буде улюбленець публіки - віртуозний барабанщик Євген. Це варто побачити.

Димитро: До речі, це вже не перший наш концерт у Львові. Нам подобається і місто, і публіка.  

Що у планах та над чим зараз працюєте?

Олександра: Працюємо над новим відеокліпом на пісню “Плакала”. У вересні зможете побачити результати нашої натхненної роботи. А більшу половину часу взагалі проводимо у дорозі, оскільки подорожуємо містами України у рамках KARMAтур.

Микита: Вільний час намагаємося проводити у студіїу пошуках цікавих мелодій, мотивів. Звичайно, думаємо над новими піснями.

 

Тетяна Гудзовська

НАШІ ПАРТНЕРИ