07 червня у приміщенні дзеркальної зали Львівського оперного театру відбулася ІV Міжнародна конференція “Соціальна відповідальність бізнесу”. Учасниками конференції були представники компаній та влади, науковці. У рамках заходу говорили про спільні цінності бізнесу та освіти, розглядали реалізовані проекти та обговорювали нові напрямки. Соціально-відповідальний бізнес - це, насамперед, добровільний внесок бізнесу в розвиток суспільства в соціальній, економічній та екологічній сферах, пов’язаних із основною діяльністю компанії. Важливо розуміти, що бізнес бере участь у розвитку того середовища, де працює, але не може вирішити всіх проблем суспільства.

Також піднімалось питання такої важливої проблеми як працевлаштування молоді та створення належних умов праці.

Наше суспільство з кожним днем змінюється і рухається вперед. І якщо людина заходить у магазин, то її вибір падає на товар тієї фірми, про яку найбільше пишуть, говорять. А це, зазвичай, соціально-відповідальні компанії, які не на словах виявляють турботу про розвиток суспільства.

Назарій Брезіцький, спікер конференції
голова ради директорів концерну юристів “Абданк”, юрист, засновник проекту “Ідея міста”

“У нас є ресурси і можливості. Треба піднімати український бізнес. Давайте подумаємо, що кожен із нас може зробити для цього. Подумаймо, що зробити для того, щоб дійсно працювати над розвитком соціального бізнесу у Львові. Все можливо у синергії - завдяки спільним проектам та зусиллям.

Ми готові підтримати молодих людей і шукаємо нові ідеї для розвиту міста. А разом з бізнесом, якщо будемо соціально відповідальні, то досягнемо успіху.”

 

Окрім обговорень та дискусій, відбулось підписання Пакту заради молоді. Ця ініціатива є всеукраїнською. Підписання такого договору компаніями Львівщини дає можливість обмінюватись досвідом, адже це стажування, конкурси, стипендії, менторські програми. Серед тих, хто підписував пакт, – “Маркет Універсал”, “Ензим”, Львівське відділення “Ощадбанку”, Львівський медичний університет та інші.

Також під час заходу відбувся семінар “Відповідальна поведінка: вимоги до міжнародних компаній в Україні” та презентація одного з проектів успішної співпраці бізнесу та ГО — Першого авторського путівника українською мовою “Рим і Ватикан 753 д.н.е. — 2018 н.е.”

Дмитро Афтанас,

один з організаторів заходу

“Така конференція - це обмін досвідом успішних компаній. Показ того, як вони працюють з молоддю, як допомагають адаптуватися на ринку праці та навчають, як молоді люди доростають до менеджерів. Щоразу більше компаній долучаються до соціальних проектів, бо розуміють - це невід’ємна частина успішного бізнесу.”

 

На сьогодні, небагатьом компаніям вдається поєднувати свою діяльність із потребами суспільства. Адже першим і найголовнішим фактором, на який орієнтується бізнес, є отримання прибутку. Час не стоїть на місці, а тому бізнес-спільнота, яка прагне відповідати світовим стандартам, має спрямовувати свій менеджмент на виховання у працівників почуття соціальної відповідальності. В майбутньому це дозволить поповнити фонди місцевих бюджетів благодійними коштами та підтримати незахищені верстви населення, вийти на вищий рівень розвитку, використовуючи міжнародні стандарти ведення бізнесу.

 

Тетяна Гудзовська

НАШІ ПАРТНЕРИ