Ексклюзивно для РІА-Львів актор, автор і художній керівник студії “Квартал 95”, “слуга народу” і кандидат у президенти за версією електорату, Володимир Зеленський розповів про ставлення до себе у фільмах, відпочинок із сім’єю, враження від нашого міста та у яких ролях його діти найбільше люблять.

Володимире, “Я, Ти. Він, Вона” вже є 10, ювілейною кінокартиною студії “Квартал 95”. Коли все тільки починалося, Ви думали про плани такого масштабу?

Ні. Я не планував кіно. Спочатку з’являється ідея і ти повинен її полюбити. Якщо думати “зробімо комерційне кіно”, нічого не вдається. Спершу потрібно самому полюбити ідею і закохати у неї тих людей, які біля поруч, - адже завжди дуже багато сумнівів. Сценарій переписувався тричі. Наприклад, у цьому фільмі Львів спершу не був у планах. Була Формула-1, яка проходить за кордоном, ми скоординувалися з Азербайджаном, вони готові були нас приймати. Але …  все ж ми у Львові і я дуже цьому радий. Львів - неймовірне місто. Забракне часу, щоб пройтися всіма вуличками. Вся Україна цікава, але Львів – інший і це круто.

Ви - актор, продюсер і разом із Девідом Додсоном режисуєте стрічку. Не важко це все поєднувати?

Це дуже цікаво. Коли ти поєднуєш -  ти живеш у цій картині, проживаєш у ній кожен день. Звісно, це складно. Дуже складно. Але знаєте, у пострадянському просторі досі не було такого кіно як зараз. Такого як вміють робити американці. Зараз це відбувається у сучасній Україні. Круто, що ми з такою швидкістю знімаємо якісні фільми.

В одному фільмі Ви є президентом, в іншому - більше сім’янином. Яке амплуа Вам більше до вподоби і у якій ролі комфортніше?

Це, знаєте, різні речі.
“Слуга народу” - наша “творча дитина”, яку ми виколисували десь близько 11 років. Давня ідея, яка трансформувалась: спочатку це була зовсім інша історія. Вона називалась “Молода країна”. Ми тоді всі хотіли жити в новій Україні з новими правилами, новими молодими людьми у владі. З часом, ще у 2004 році, все почало змінюватись, а разом з країною змінювалася ідея нашої кінокартини. Те, що відбулось у фільмі “Слуга народу” -  адаптована до реалій інтерпретація того, що ми колись придумали. Роль у фільмі дуже мені близька - коли ти живеш ідеєю понад 10 років  і раптом відбувається творчий процес, приходить ейфорія. Тому порівнювати складно.
“Я, Ти. Він, Вона” - якісна романтична комедія про подружню пару, яка вирішила розлучитися, а перед тим, за час, відведений суддею на роздуми, зробити все, чого вони не робили в шлюбі. Нам вона подобається, мені подобається брати участь у її творенні. Я вдячний Богові та обставинам, що я можу працювати з командою, яка працювала зі мною у попередніх фільмах.

Ви критикуєте себе як актора?

Я не можу дивитись фільми з собою у ролях. Мені складно. Дивлюсь поки триває робочий процес - треба, тому що я впливаю на монтаж і ще на певні етапи кіновиробництва. Чесно кажучи, перед прем’єрою випиваю келих вина, щоб легше сприймати себе на екрані.

У яких ролях Вас найбільше люблять Ваші діти?

У ролі тата. Коли мене немає вдома, мій син, наприклад, не хоче говорити зі мною телефоном. Якщо по телевізору йде фільм чи передача, де є я, він просить перемкнути канал - не хоче дивитися. Він потребує мого справжнього, “живого” часу на нього і дуже сумує за мною, коли я зайнятий і не можу приділити досить уваги.

Ви поєднуєте відпочинок з сім'єю і роботу?

Для мене відпочинок - завжди з сім’єю і без роботи. І так мало часу у житті, а діти не хочуть чекати на мене - вони ростуть і нічого з цим не поробиш. Тому усі вільні хвилинки, які тільки є для відпочинку,  присвячую сім’ї.

Здається, Ви завжди на позитиві. Зрозуміло, так не буває і в кожного є моменти, коли треба “повоювати” з хандрою. Як піднімаєте собі настрій?

Чесно кажучи, така вже я людина - не часто виказую свій поганий настрій. Я люблю людей і усміхаюсь не через силу. З роками відчуваю, що життя дуже швидкоплинне, воно минає. Я ображаюсь на себе, коли сплю 7, 8, 9 годин, хоч таке трапляється нечасто. Як можна спати стільки? Це ж  третина життя!

Мар'яна Гусяк

 

НАШІ ПАРТНЕРИ