РІА- довідка

Доктор медичних наук Володимир Ілліч Козявкін — видатний український вчений у галузі медицини. Генеральний директор Міжнародної клініки відновного лікування, член-кореспондент Національної академії медичних наук України, професор кафедри реабілітації Національної медичної академії післядипломної освіти ім. П. Шупика.
Автор однієї з чотирьох найдієвіших консервативних систем інтенсивної нейрофізіологічної реабілітації, відомої у світі як "Метод Козявкіна" - високоефективної технології лікування пацієнтів з дитячим церебральним паралічем, наслідками органічного ураження нервової системи та вертеброгенною патологією.

Нагороди

Лауреат Державної премії України в галузі науки і техніки України (1999)

Лауреат Державної премії України в галузі архітектури (2005)

Заслужений діяч науки і техніки України (1994)

Кавалер Ордену “За заслуги” III ст. (1997)

Кавалер Ордену князя Ярослава Мудрого V ст. (2006)  

Герой України (2001)

Нагороджений Президентом України ювілейною медаллю “20 років незалежності України”  (2011)

 

 Володимир Ілліч Козявкін

Доктор медичних наук, видатний український вчений у галузі медицини

“Я би дуже хотів, щоб люди зрозуміли: не можна жити минулим, і завтрашнім не варто - треба жити вже сьогодні! Звичайно, потрібно аналізувати зроблене, планувати майбутнє, але бути тут і зараз!”

 

Пане професоре, у чому полягає Ваша унікальна методика лікування церебрального паралічу?

Система реабілітації побудована за полімодальним принципом із застосуванням різнобічних методів впливу на пацієнта. Дія одних методик доповнює та потенціює інші. Основний комплекс лікувальних заходів включає біомеханічну корекцію хребта, мобілізацію суглобів кінцівок, рефлексотерапію, мобілізуючу гімнастику, спеціальну систему масажу, ритмічну гімнастику, апітерапію і механотерапію. Важливо, що ця система не є альтернативною методам реабілітації, які існують, лише доповнює та суттєво розширює ефективність їх застосування. Головною метою відновлення є покращення життя пацієнтів завдяки нормалізації м’язового тонусу, рухливості суглобів, покращення трофіки та циркуляції крові. Все це створює принципово нові можливості для розвитку дитини та підвищує результативність застосування інших способів реабілітації.

Коли і де вперше була представлена Система інтенсивної нейрофізіологічної реабілітації, пізніше названа “Методом Козявкіна”?

Основа системи реабілітації – методика біомеханічної корекції хребта - була розроблена ще у 80-х роках. Багаторічний досвід роботи показав, що застосування прийомів мобілізації хребта супроводжується нормалізацією м’язового тонусу. Практика підштовхнула до застосування мануальної терапії для нормалізації м’язового тонусу у дітей з різними формами церебральних паралічів. Оскільки дитячий хребет має свої анатомо-фізіологічні особливості, було створено техніку, адаптовану до дитячого організму. Вперше про її ефективність заговорили  на Всесоюзній науково-практичній конференції з дитячої неврології та психіатрії у Вільнюсі в 1989 р.. Нова методика викликала інтерес медиків та науковців Радянського Союзу.  Цього ж року медична комісія, обстеживши групу пацієнтів, підтвердила ефективність нового методу реабілітації.

У  1990 р. ми створили сучасний лікувально-реабілітаційний центр у Львові, де основним методом реабілітації була СІНР. Центр приймав пацієнтів з України та Росії. З 1993 р. і дотепер двічі на місяць чартерним авіарейсом з Німеччини до Львова прибуває група пацієнтів на курс реабілітації. У 1993 р. постановою Кабінету Міністрів України цей метод був офіційно визнаний і рекомендований для впровадження у практику лікувально–реабілітаційних закладів.

Постійний потік хворих, розвиток та вдосконалення системи нейрофізіологічної реабілітації, а також високі вимоги іноземних пацієнтів до умов перебування надихнули на створення нової реабілітаційної установи. Тому влітку 2003 р. у Прикарпатті запрацювала Міжнародна клініка відновного лікування, яка відкриває можливості подальшого удосконалення та розвитку цього методу реабілітації. 

Якими методами лікують у Міжнародній клініці відновного лікування?

Почну з того, що в Трускавці ми приймаємо діток з 6 місяців, а у Львові - і двомісячних малюків. Кожен день починається для маленьких пацієнтів розігріваючим масажем з воском для суглобів. Подальші лікувальні процедури призначають індивідуально, зважаючи на потреби. Ми практикуємо групову пальчикову гімнастику для покращення розвитку моторики, є мотомед для збільшення об’єму рухів у суглобах рук та ніг (зменшуючи кількість пасивних рухів - збільшуємо активні), орбітрек і тандель - для діток, що можуть самостійно тримати спинку, адже там більші навантаження, спеціальні бігові доріжки, що допомагають розробити суглоби ніг для ходьби. Розробкою нашої клініки є ігротерапія – у формі гри діти тренують певні рухи та розробляють потрібні м'язи. Найпопулярнішими є кистьовий маніпулятор та балансувальна дошка. Не менш важливий етап реабілітації – розвантаження м’язів. Для цього маємо віброплатформи для більших діток та віброподушки – для менших. Невід’ємною частиною реабілітації є інфрачервоне світло, дія якого нормалізує тиск, покращує кровообіг та знімає болі у суглобах та м’язах.

Як Ви зрозуміли, що лікування ДЦП  - головна справа Вашого життя?

У процесі роботи над новим підходом, зрозумів, що це дієвий спосіб, який справді допомагає людям. Коли початково пацієнта турбує проблема спастики, шаленої м’язової напруги, а згодом спостерігається нормалізація м’язового тонусу – це дійсний прогрес. Відчуваєш неймовірне щастя, коли бачиш радісні очі батьків, які спостерігають за першими рухами дитячих пальчиків, за спробами малювати чи тримати прибори. Такі моменти шалено мотивують та спонукають працювати, вивчати цю проблему глибше та допомагати потребуючим.

З огляду на науково-технічний прогрес у світі, що нового додалося до методики з того часу?
Шукаючи нові підходи до реабілітації хворих із руховими порушеннями та їх моторного перенавчання, ми вирішили застосувати досягнення інтегративної анатомії та фізіології: розробили цілісну програму корекції рухів, спрямовану на побудову нових рухових стереотипів шляхом формування правильної роботи м’язових спіралей тулуба та кінцівок пацієнта, застосовуючи принципи динамічної пропріоцептивної корекції рухів. Заняття проводяться із застосуванням спеціально розробленого костюма для корекції рухів "Спіраль". Це - система еластичних пружних тяг, які спіралеподібно накладаються на тулуб та кінцівки і кріпляться до спеціальних опорних елементів - жилету, шортів, наколінників, налокітників, напіврукавичкок та чобітків. Відсутність жорстких частин у опорних елементах значно розширює діапазон можливих вправ лікувальної фізкультури.

 

Поговорімо і про закордонну практику. Спочатку була клініка на Кіпрі. Минулого року в ОАЕ на базі Cambridge Medical Rehabilitation Center відкрили центр лікування та реабілітації за методом Козявкіна. Як виглядатиме Ваша клініка там?

Інноваційна медична технологія з України вже досить відома в країнах Близького Сходу - за  останні кілька років в Україні успішно пройшли лікування і реабілітацію десятки пацієнтів з ОАЕ, Катару, Саудівської Аравії, Кувейту, Бахрейну тощо. Центр лікування та реабілітації базі Cambridge Medical & Rehabilitation Center у м. Ель-Айн (Al Ain) - окремий корпус із кабінетами лікування, профілактики захворювань і травм опорно-рухового апарату, кабінетами ЛФК, лікувального масажу, відео-спостереження і відео-ігор для розвитку моторики, а також адміністративних і допоміжних приміщень. Працюватиме медичний персонал, що пройшов навчання у Центрі навчання та сертифікації за Методом Козявкіна на базі Міжнародної клініки відновного лікування у Трускавці. Туди поїдуть лікарі і фізіотерапевти з України та Кіпру. За умовами договору про партнерство, міжнародна компанія CMRC LTD. спільно з українськими колегами відкриє мережу аналогічних центрів в ОАЕ та інших країнах Близького Сходу. Сподіваємося, такий приклад успішного міжнародного партнерства стане серйозним внеском у скарбничку позитивного іміджу України на міжнародному медичному ринку.

Міжнародній клініці відновного лікування у Трускавці 2005 року присуджено Державну премію України в галузі архітектури. Наскільки важливими у лікуванні є аспекти естетики та комфорту?

Ідеєю був прообраз стародавнього монастиря, де кожна людина могла знайти собі допомогу, тепло і затишок. Звісно, враховано потреби і особливості неповносправних пацієнтів. Особливу увагу при плануванні і дизайні клініки ми звертали на естетичне оформлення - це невід'ємна частина лікувального процесу. Будівля клініки знаходиться неподалік озера. Вона збудована в стилі сецесії, для якого характерним є звільнення від старих традицій і догм, експресивність архітектурної композиції, застосування символічної орнаментики. В інтер’єрах та умеблюванні використовували деревину берези, яка здавна славиться своїми цілющими властивостями. Холи оздоблені оригінальними вітражними квітковими орнаментами - стилізовані проліски та фіалки символізують весняне пробудження природи. Спокійна синьо-голуба кольорова гама приміщень, декоративні компоненти інтер’єру спрямовані на пробудження у дитини мотивації до одужання та звільнення від своєї хвороби. 

 

Тетяна Корочанська

фото Зоя Мельнійчук

НАШІ ПАРТНЕРИ