Якщо запитати львів’янина, які замки в околицях варто відвідати, зазвичай можна почути про Олеський, Золочівський та Підгорецький - саме ці три палаци стали візитівкою регіону. Та чи знаєте ви, що на Львівщині є понад п’ятдесят замків, маєтків, палаців та костелів, які варті того, щоб про них згадали та побачили? Деякі, на жаль, майже перетворилися на руїни і тепер ними можна милуватися лише на старих фотографіях. Журнал РІА-Львів вирішив розповісти про маловідомі пам’ятки архітектури - може, ви ще встигнете їх відвідати, поки час та бездіяльність не знищать їх зовсім.

 

Свірж

Замок у с.Свірж на Перемишлянщині вважають одним із найкрасивіших. Перлина ренесансу розташована на високому пагорбі. Особливого шарму замку додає ставок ліворуч від брами та невеличкий парк. Закладений він у XV ст. (перша згадка датована 1484 р.) як палац родини Свірзьких. У середині XVII ст. замок та прилеглі землі перейшли у власність графа Цетнера, який дещо перебудував його. На початку XX ст. маєтком володів граф Роберт Лямезан Селянс. Шляхтич вклав чимало коштів у інтер'єр палацу і велику бібліотеку, та у 1914 р. вояки російської імперії спалили усе. Граф відбудував палац повторно.

 

Старе село

Замок у с.Старе Село поблизу Пустомит - найбільший на Львівщині. Його площа сягає 2 га. Колись це була справжня твердиня. У 1584 р. розпочалося будівництво п’ятикутного оборонного замку для князів Острозьких: мури заввишки 14-16 м, завершені аттиком, оздобленим аркатурою, фронтони башт, увінчані бароковою різьбою по камені.

До нашого часу “дожили”  тільки три вежі, а поодинокі туристи можуть побачити лише оборонні мури у жахливому аварійному стані. Цей велетень потребує чимало вкладень. Проте концесіонер, який у 2010 р. взяв Старосільський замок під свою опіку на 49 років, так і не розпочав реставраційних робіт.

Вижняни

Невеличке село Вижняни у Золочівському районі у 1720 р. мало Магдебурське право. Замку тут немає, зате є чудовий костел св. Миколая, закладений 1400 р.. Звичайно, храм не возвишається у первісному вигляді - його кілька разів перебудовували та реставрували.

Зараз костел закритий, тут давно ніхто не проводив богослужіння. Але якщо ви вирішите приїхати у це маленьке село і подивитися на чудові розписи храму, які виконали у 1942-1943 рр., попросіть ключ у місцевого священика.

 

Неслухів

Село Неслухів Кам'янка-Бузького району відоме завдяки дослідній станції Інституту садівництва та найкращі саджанці. Та мало хто знає, що станція розташована у палаці, побудованому у XIX ст на замовлення графа Андрія Северина Дідушицького. Пізніше його син Казимир Адам добудував другий поверх. У такому вигляді маєток проіснував до 1891 р. Далі була ще одна реконструкція – головний корпус поєднали із восьмигранною капличкою із дахом-банею, яка нагадувала башту. Після багатьох перебудов, палац набув асиметричного вигляду - такого, як ми можемо бачити сьогодні. У 1979 р. споруду планували знести, однак вдалося провести повну реконструкцію і врятувати пам'ятку. На жаль, із внутрішнього оздоблення палацу практично нічого не збереглось. Зараз палац потребує ремонту, а парк – рук досвідчених садівників.

 

Поморяни

  

Нещодавно палац, розташований у смт. Поморяни Золочівського району, завалився. Це наробило чимало шуму в культурних колах.

Колись тут лунала музика, світились канделябри та проводились бали. Замок часто міняв господарів, але усі про нього дбали. Ян ІІІ у свій час не пошкодував 25 000 золотих, аби відновити палац. Кажуть, що саме мешканці цього палацу напророкували молодому Яну Собеському корону, а він за це виділив ще 20 000 злотих на реконструкцію. Еразм Прушинський привіз до палацу картини Рембранта та Леонардо да Вінчі. Потоцькі зробили палац своєю резиденцією. Та ті часи давно минули. Після війни у палаці був райком, райвиконком і ПТУ. Зараз важко повірити, що ще у 1999 р. споруда була цілою і в середині були старовинні кахлеві пічки. Палац пережив дві війни. Його знищила байдужість ХХІ ст.

 

Броди

 

У м. Броди збереглася пам’ятка архітектури – фортифікаційна споруда XVII-XVIII ст. У 1629 р. тодішній польський гетьман Станіслав Конєцпольський збудував у Бродах замок – п’ятикутник із п’яти бастіонів, валів та рову з водою, які оточували внутрішні каземати. У 1812 р замок втратив своє оборонне значення – вежу з головним в’їздом та равелін підірвали на вимогу російського уряду, який звернувся до австрійців із наказом зруйнувати Бродівську твердиню. Вони боялися, що польські війська, союзні Наполеону, використають замок як тилову базу.

Сьогодні тут залишилось три з половиною куртини з казематами і два бастіони. Зберігся також двоповерховий палац XVIII ст., побудований Станіславом Потоцьким. Замкові каземати поволі стають руїнами.

 

Добромиль

Замок Гербуртів у містечку Добромиль Старосамбірського району вважають найвищим замком. Його висота - 560 м над рівнем моря. Кажуть, що з мурів замку за доброї погоди можна було побачити Перемишль та Самбір. Завдяки своєму розташуванн, замок був неприступним. Але до нашого часу збереглися лише чотириярусна брамна бастея із рештками житлових приміщень, два фрагменти мурів, залишки однієї башти та криниці у подвір’ї замку.

 

Наталія Войтович

партнер рубрики Дуже радіо

НАШІ ПАРТНЕРИ