А ви знали, що Моцарт 30 років жив у Львові? Щоправда, не Вольфганг Амадей, а його син — Франц Ксавер. Він був не менш талановитим за батька, але популярностті так і не здобув. Сьогодні українські музиканти відновлюють історичну несправедливіть. Тому цього липня у Львові вдруге відбудеться фестиваль LvivMozArt. У чому його особливість? Які яскраві події у рамках свята музики ми радимо відвідати? Читайте далі.

Франц Ксавер Моцарт — син великого композитора, який завжди лишався у тіні батька. Та природа (а, може, спадковість) наділила його музичними здібностями, які визначили шлях життя — бути композитором. Франц їздив із виступами Європою, сподіваючись, що здобуде  особисту популярність. Та слухачі чули лише славетне прізвище, а не його музику. Деякі вважали, ніби музикант хоче стати копією батька. До Львова композитор приїхав 1808 року і затримався тут до 1838. У цей період Моцарт-син творив музичне середовище нашого міста. І до сьогодні слід Франца Ксавера Моцарта залишився у Львові. Якщо раніше він був тільки у вигляді пам’ятної дошки на соборі Св. Юра та поодиноких розповідей, то сьогодні завдяки фестивалю LvivMozArt жителі міста дізнаються про “нашого” Моцарта все більше.

Цього року LvivMozArt відбуватиметься 13–22 липня у різних локаціях міста та області - серії концертів, перформансів, виставок, експериментів, програми для дітей тощо. Якщо ви вважаєте класику нудною та нецікавою, вам однозначно варто відвідати цей фестиваль. Минулого року Львів зустрів десятки музикантів з-за кордону, які були вражені гідним рівнем організації. І це не дивно, адже головний організатор  - диригентка Оксана Линів - підкорила сцени Європи і знає як у країнах, де до класики ставляться серйозно та шанобливо, влаштовують концерти класичної музики.

РІА-Львів радить відвідати

Концерт-відкриття фестивалю
Організатори планують повернути глядачів у часи, коли на сцені Львова виступали музиканти, що творили музичну історію. Концерт стане своєрідним портретом Львова. У ролі Соломії Крушельницької сторінки з минулого відтворить Софія Соловій. А Ноел Боулі повторить гастрольний виступ оперного співака Маттіа Баттістіні.
Коли? 13 липня, 20:00
Де? Палац Потоцьких, вул. Коперника, 15

Прем’єра забутої опери в замку
Новою локацією цьогорічного фестивалю стане старовинний замок неподалік Львова. Там вперше виконають оперу “Алкід” авторства українського класика Дмитра Бортнянського. 240 років тому він презентував цей твір на лібрето П’єтро Метастазіо у Венеції, але тільки цього літа ми матимемо змогу почути музику видатного українського композитора.
Дрес-код - cocktail.
Коли? 14 липня, 20:00 (повторні концерти 15, 19, 20 липня)
Де? Свірзький замок, с. Свірж, Львівська область

Музичний перформанс у трамвайному депо
Симфонічний концерт з елементами перфомансу “Mozarts” буде присвячений сторії композиторської династії Моцартів, яка існувала 125 років. Як усе починалось, розвивалося та закінчилося на бездітному Ф.К. Моцарті -розкажуть нам за домогою музики та спецефектів учасники фестивалю з Німеччини, Росії, Білорусі та України.
Коли? 19 та 20 липня о 19:00
Де? Трамвайне депо на перехресті вул. Сахарова, Вітовського та Героїв Майдану

Святкова Літургія
Класична музика в храмі — цікаве поєднання емоцій та спокою. Вже традиційно для фестивалю, капела “Дударик” та Фестивальний оркестр LvivMozArt під керівництвом Оксани Линів проведуть Літургію. Виконуватимуть твір Вольфганга Амадеуса Моцарта Credo Messe, K.257.

Музичні забави для дітей
Якщо ви хочете показати дітям світ класичної музики в незвичному форматі, організатори фестивалю підготували для вас дещо цікаве. Для молодших поціновувачів класики діятимуть дві локації: на пл. Музейній та біля палацу Потоцьких. На першій щодня буде інтерактивна музична програма (квести, конкурси, казки, майстер-класи тощо). На другій - дорослі та юні музиканти виконуватимуть інтерактивну музичну історію.
MOZARTKIDS - велика музика маленькими серцями
Коли? Щодня, 11:00
Де? пл. Музейна
MOZARTKIDS: веселий Моцарт
Коли? 14 липня, 16:00 та 15 липня, 12:00


Концертний етикет “для чайників”

Культура та етикет під час концертів класичної музики ще є слабкими місцями української публіки. Минулорічний досвід фестивалю показав, що не всі львів’яни дотримуються навіть банальних правил поведінки на таких заходах. Тому ми підготували невеликий гід правилами етикету. Сподіваємося, стане у нагоді.

Оксана Линів
засновник та арт-директор фестивалю LvivMozArt

“Попри всі попередження, під час виконання творів можуть дзвонити телефони, люди можуть ходити по залу після початку концерту, гримати дверима. Ще є речі, які нашій публіці треба говорити. Якщо ми говоримо, що Україна — це Європа, то давайте, в першу чергу, вчитися цій високій європейській культурній традиції. Уже починаючи з того, що в оперний театр ми йдемо у вечірньому одязі. Такі речі як відкриття, гала-концерт належить поважати та підтримувати давно створений стиль - одягати довгу вечірню сукню, а не приходити просто в джинсах. Це те, над чим ще львів’янам треба задуматись”

1. Вимкніть звук на телефоні
Це банальне та, здавалося б, усім зрозуміле правило, досі актуальне. Забули, не знали, “та мені ніхто не дзвонить” — виправдання, які потім спричиняють оказії. І щоби ви не червоніли під час концерту, перед входом до зали переведіть телефон у режим “без звуку” або “в літаку”.

2. Не заходьте після початку першого твору
Якщо ви раптом затрималися та не встигли до початку концерту, краще почекайте кінця першого твору. Зазвичай вступні композиції найбільш важкі для музикантів. Їм потрібно звикнути до зміни атмосфери. Щоб зайвий раз не змушувати виконавців відволікатися та нервувати, зачекайте за дверима. А коли почуєте оплески, швиденько займіть своє місце.

3. Не плескайте в паузах або передчасно
Коли музика стихає, це не завжди означає, що музиканти завершили виконувати твір. Часто слухачі сприймають паузи за кінець і починають невчасну овацію. Та навіть якщо і справді твір завершився, можна почати аплодувати зарано. Нерідко в кінці твору витримується пауза. То коли ж плескати? Коли музиканти опустять руки чи інструмент. Це знак, що композиція закінчилась.

4. Дрес-код!
Як уже зазначила організатор фестивалю, на концерт в оперний у нас можуть прийти в джинсах. Хоч сьогодні межі дрес-коду змиваються, неписані правила зовнішнього вигляду на концерті класичної музики залишаються незмінними.
Як визначити, куди варто одягати вечірню сукню? Усе залежить від масштабу події та локації. Якщо це театр, і, наприклад, гала-концерт, варто одягути довгу сукню. У жодному разі, одягати шорти, майки чи джинси не варто. Лайфхак дрескоду: як до церкви в неділю — тільки більш вишукано.

5. Квіти
Цей пункт не є обов'язковим. Втім, завжди доречно подарувати квіти комусь із музикантів. Якщо вам сподобався соліст, подякуйте йому чи їй букетом. А можна зробити приємне тим музикантам, які “ховалися” між іншими. Якщо це симфонічний оркестр, важливість кожного виконавця рівноцінна, тому квіти можна подарувати будь-кому.

НАШІ ПАРТНЕРИ