Юридична компанія “Захист власності” не боїться застосовувати креативні підходи у справах та стане надійним партнером. Про мрії, успіхи та перспективи ексклюзивно для РІА-Львів розповідала засновник та керівник компанії Анна Мацюк.

Вашій компанії 5 років. З чого усе починалося?


П'ять років виповнюється саме КОМПАНІЇ "ЗАХИСТ ВЛАСНОСТІ", а почалось усе 10 років тому з мрії, максималізму і надзвичайного бажання довести собі, що я зможу побудувати успішну компанію, яка стане вагомим гравцем на ринку юридичних послуг, та об’єднає сильних професіоналів зі спільними ідеями та переконанням, що право може і повинно працювати в інтересах бізнесу та людей, які його творять.
Пам'ятаю той день, коли я твердо прийняла рішення створити свою компанію (до того працювала в партнерстві близько п’яти років): у літаку, на висоті близько 9 тисяч км над рівнем моря, вирішила – через тиждень нова компанія, новий офіс, команда, нові підходи  і …амбітні цілі. Компанія “ЗАХИСТ ВЛАСНОСТІ” народилася у небі, а назва відображала зміст того, що я вміла робити - у той час я активно займалась питаннями нерухомості, будівництва.

У яких сферах юриспунденції ви працюєте?
В умовах сьогодення, найцінніший ресурс як для бізнесу, так і для людей – час. Ми багатопрофільна компанія і вважаємо, що одна з наших ключових переваг  - забезпечення комплексного супроводу проектів наших клієнтів та вирішення тих проблем, і з якими до нас звертаються.
Структурно компанія поділена на 4 спеціалізовані департаменти: публічно-правових відносин, корпоративного права, інтелектуальної власності та ІТ, нерухомості та земельних правовідносин, а також департамент роботи з проблемною заборгованістю. У кожному з підрозділів працюють фахові юристи. Крім того, склалась багаторічна співпраця із спеціалістами – геологами, аудиторами, агрономами, проектантами, землевпорядниками, нотаріусами, експертами. Разом із ними ми вивчаємо специфіку проекту в контексті бізнесу наших клієнтів і можемо знайти оптимальне рішення.


- Які сфери практики Вам найбільше до вподоби?
Зараз однією із ключових практик, як на мене, слід вважати корпоративне управління, у якому ми маємо неабиякий досвід (захист бізнесу при корпоративних війнах, рейдерських захопленнях активів бізнесу тощо). У цьому аспекті хочу відзначити зрілість українського бізнесу, який звертається до нас за побудовою механізмів захисту активів до виникнення проблеми, за правовими інструментами закріплення реальних домовленостей бізнес-партнерів, а не понятійних меморандумів. І дуже добре, що зараз законодавство дозволяє нам запропонувати бізнесу інструменти, які працюють на практиці.
Безумовно, дуже близькою для мене є сфера містобудування - навіть вибір назви компанії був зумовлений моєю діяльністю у практиці будівництва та земельних відносин. Крім того, на той час я писала дисертаційне дослідження, предметом якого були питання об’єктів незавершеного будівництва, самочинне будівництво та загалом питання об’єктів нерухомості.
Зараз будівельний бізнес (особливо у Львові) - на своєму піку розвитку після економічного спаду 2008 року. Будівельні проекти - складні, потребують “творчого підходу” та експертизи багатьох галузей, не лише права. Тому цей напрямок залишається дуже актуальним для нашої компанії.
Особливо цікаві завдання зараз ставить агробізнес, який динамічно розвивається. Для мене і для компанії ми визначили 2018 роком розвитку юридичної “агропрактики”.
Ще один напрямок, який мене особисто захопив ще три роки тому і став  активною практикою компанії, - надрокористування. На мій погляд, це складний для розуміння юриста з точки зору процесів і технологій бізнес. Він має ряд особливостей, які принципово відрізняють його регулювання залежно від, до прикладу, виду або значення корисних копалин. У мене є партнер, яка працювала у цій сфері довгий період часу, системно вивчала її і досконало володіє проблематикою. Вона очолює цю практику в нашій компанії.

Над якими проектами зараз працюєте?
Час, у якому ми живемо, характерний безперервними змінами не лише процесів, а платформ, на яких ми всі працюємо. Так, нещодавно змінились усі процесуальні кодекси, докорінно змінилось законодавство у сфері містобудівної діяльності, корпоративних правовідносин, деофшоризація, DGPR (захист персональних даних). Ці зміни надзвичайно глобальні, тому практична апробація та щоденне випрацьовування алгоритмів, забезпечення швидкої адаптації бізнесу до них - одні з першочергових задач, які стоять зараз перед нами.
Якщо говорити про конкретні проекти, зараз проводимо аудит декількох підприємств газовидобувної промисловості, супроводжуємо підприємства надрокористувачів у частині перевірок дотримання ними вимог спецзаконодавства, отримання спецдозволів та “відновлення чинності існуючих” у судовому порядку. Здійснюємо юридичний супровід будівництва кількох багатоквартирних будинків у Львові – від укладення угоди між власниками земельної ділянки та забудовником до продажу квартир у цьому об’єкті.
В агросекторі – допомагаємо оформити документи, необхідні для отримання відшкодувань із державного бюджету та консультуємо агровиробників у питаннях міжнародної сертифікації продукції, що є умовою для виходу на світові ринки.

Чому Вас зацікавив агросектор?
Ніколи не думала, що буду пов’язана з сільським господарством, хоч мої батьки вже близько 20 років у цьому бізнесі. На прийняття рішення про “вступ” в агробізнес вплинуло кілька факторів. Перше - захоплення тим, як веде і глобально мислить про цей бізнес мій близький товариш. Він - приклад того, що агробізнес може бути “красивим”, організованим і прибутковим (на моє переконання, лише прибутковість бізнесу вказує на його успішність). Друге - нівелювання страху досвідом моїх батьків, які підтримують мене у всіх починаннях. На відміну від глобалізованої юриспруденції, аграрний бізнес дає відчуття унікальності, дотичності до формування українського продукту. Тому я вже понад 5 років займаюся цією справою: наше фермерське господарство вирощує яблука для фрешмаркету, а з минулого року втілюю амбітний план – закласти насадження такої нішевої культури як лохина.

Зараз дуже велика конкуренція серед юридичних фірм. Які переваги Вашої  компанії?
Як говорив Ієрінг, “У боротьбі здобудете право своє”. Не люблю простих задач: коли складно , “закочую рукави” і працюю. Дорога до щастя не завжди асфальтована. Ми намагаємось не діяти за шаблонами - часто креативне мислення дозволяє знайти ключ до вирішення найскладніших завдань. Ми робимо життя наших клієнтів легшим, проблеми і перешкоди – простішими. Більшість з них – це друзі, які були друзями ще до того, як ми почали співпрацю, або стали друзями в процесі спільної роботи. А для друзів  досягають неможливого. Звідси і особливості - ми стаємо частиною команди наших друзів і так само щиро вболіваємо за їх успіхи та результати як і вони – за наші. Ми завжди діємо за принципом "як для себе": відповідально, ефективно та результативно.

Ваша команда – це…?
Буду відвертою, команда – це велика щоденна праця кожного і найважливіша запорука успіху, серце та душа компанії. У нас молода команда і це безперечна перевага, адже там, де досвід крокує поруч із незаангажованим сприйняттям, - завжди найкращий результат.

Про що Ви мрієте?
Мрії - те, що нами рухає. Мрію про сильну, самоорганізовану юридичну компанію, яка зможе бути життєздатною без моєї участі і працюватиме за принципом “доставки щастя”. Це дало б змогу реалізовувати інші мої давні мрії. Одна з них - спробувати себе в сфері державного управління, відчуваю нереалізований потенціал у цьому аспекті. Змінювати щось на краще у країні, в якій ти живеш і за яку вболіваєш, – унікальний досвід.

 

Наталя Морозова

НАШІ ПАРТНЕРИ