Юрій Огоновський, Ярослав Назар
організатори Lviv IT Arena

Що сьогодні дає Львову розвиток сфери ІТ?

Про це можна говорити з економічної, соціальної та інфраструктурної точки зору. IT-галузь Львова сплаченими податками створює близько 15% ВВП. 2017 рік ІТ-сфера Львова завершила з 20 тисячами спеціалістів, які працюють у нашому місті. Галузь зростає на близько 20% щороку, а один ІТ-спеціаліст створює довкола себе 3 повноцінних робочих місця. Вагомим внеском в економіку є витрати працівників нашої галузі на купівлю автівок, нерухомості тощо. Якщо говорити про інфраструктурну складову, був створений проект ІТ house - майданчик для людей, які приїхали до Львова. З самого початку ти знаєш, хто твої сусіди, чим займаються і знайомий з ними до початку будівництва. Ми намагаємось створити максимально комфортні умови для програмістів, щоб вони приїжджали сюди і працювали у Львові.

Що таке Lviv IT Arena?

ІТ є усюди: у рекламі, стилі ведення бізнесу, в дизайні. На перетині цікавого створюється нове - стартапи. ІТ кластер намагається підтримати креатив та ініціативу. Наша “вишенька на торті” - ІТ Арена 2018. Масштабний проект, який складається із 4 окремих треків для людей, які займаються програмуванням, веденням бізнесу, створюють девайси та речі з нуля і для тих, хто вчить це правильно робити. Платформа на 2800 учасників, яка намагається поєднати їх різні досвіди в один “котел”, у якому звариться дуже смачний “борщ”. Ми запрошуємо ТОП-менеджерів світових компаній, інвесторів, благодійників та бізнесменів, які хочуть налагодити зв’язки саме з українським ІТ. Львів на три дні перетворюється в осередок ІТ, де збираються люди з усього світу. Ми входимо до ТОП-10 європейських технологічних конференцій і хочемо, щоб Львів асоціювався не лише з кавою, а сприймався як місто розумних людей.

 

Тарас Грень
новий очільник Львівської юстиції

Що плануєте зробити на новій посаді і за який термін?

Юстиція - це і РАЦС, і виконавча служба і банкрутство. Якщо узагальнити, юстиція - Інститут сервісної служби. Звичайно, головними для нас є критерії діяльності та ефективності. Зараз основною програмою-мінімум є утримати показники, піднятися приблизно з 5 позиції на 1. Ми прагнемо, щоб роботою юстиції львів’яни були задоволені будь то реєстрація, банкрутство чи щось інше. Наприкінці 2018 року нас чекає велика реформа виконавчої служби, розвиток і, можливо, передача повноважень РАЦСів на органи місцевого самоврядування, зменшення функцій контролю і збільшення функцій сервісної служби.

Чи змінилась юстиція за останні декілька років і що потрібно робити, щоб юстиція стала сервісним додатком для львів’ян?

Юстиція 2010 року, 2014 року і зараз - це три речі, які не можна порівнювати. Львівська юстиція стала більш прозорою та відкритою для людей. Відкритий простір - це сервіс обслуговування громадян в РАЦСах. Це служба, яка набагато спрощує життя. Звичайно, 5 років тому про це навіть не мріяли. Раніше реєстрація була монополістична. Зараз у рази збільшилось коло суб’єктів реєстрації. Як наслідок, людина має право обирати, де і в кого реєструвати свої документи, і сама несе відповідальність за свій вибір.

НАШІ ПАРТНЕРИ