Пане Анатолію, Ви виросли у середовищі правників. Як гадаєте, юрист - спадкова професія? 

Думаю, що ні. Мої батько і матір  із сім'ї робітників. Ми з сестрою пішли по стопах батька, хоча бачили, що робота правника – не з медом. Постійні стреси, переживання. 

 

Ви маєте досвід у громадсько-політичній сфері. Очевидно, що працювали зі зверненнями громадян. Де найбільше порушуються права пересічного українця? 

Коли в 2015 році виникла політична партія “Громадський рух “Народний контроль”, став юрисконсультом у штабі. Працював з громадським діячем, активістом ГР “Народний контроль” Петром Жуком – займалися створенням партійних осередків у Тернопільській області, я представляв інтереси “Народного контролю” на теренах області. 

Працюючи в громадській організації, здійснював прийом громадян, згодом працював у приймальні народного депутата України Дмитра Добродомова – доводилося вислуховувати звернення і скарги великої кількості людей, надавати їм правову допомогу.  

Аналіз звернень громадян, які ми проводили і тоді, і зараз, свідчить, що найбільше порушень прав є у побутовій сфері – в органах медицини, пенсійного фонду, взаємовідносинах з органами місцевого самоврядування. У правоохоронній сфері найчастіше порушується право на захист при складенні протоколів про адміністративні правопорушення: не роз’яснюють право мати захисника, ознайомитися з матеріалами, не надають копії протоколів тощо. 

Багато порушень основоположних прав допускається працівниками правоохоронної сфери при 

- затриманнях, обшуках: часто практикуються “маски – шоу” без жодної необхідності крім хіба що налякати жінок чи старших людей;  

- пред’явленні підозр: навіть юристу не зрозуміло, що мав на увазі слідчий і в чому саме підозрює людину;

- арешті майна - найчастіше в цьому немає жодної потреби.

 

Ви та Ваші колеги з адвокатського об'єднання представляли інтереси громад у судах стосовно конфліктів на релігійно-конфесійному ґрунті. А не так давно відбувався перехід від УПЦ МП до ПЦУ. Часто доводилося судитися з каноніками московського патріархату? 

На Тернопільщині, як і на Львівщині, є велика кількість православних парафій. Із внесенням змін до ЗУ “Про свободу совісті та релігійні організації” виникає багато питань у сфері канонічної приналежності, які часто приводять до конфліктів на релігійному ґрунті, спорів з приводу релігійних споруд та майна. Завданням юриста, адвоката є переведення їх у юридичну площину. 

Ми з колегами з групи “ЮТ” представляємо інтереси громад у судах і правоохоронних органах у справах, що стосуються оспорення реєстрації громад; по кримінальних провадженнях, заяви по яких - дуже часто на надуманих підставах - внесені у ЄРДР.

Ви працюєте з юридичними особами - масштабними бізнесами. Які незаконні дії стосовно них трапляються найчастіше? 

Найбільше проблем є зі ст.205 КК України - фіктивне підприємництво. Ми понад рік на всіх рівнях ставили питання про внесення змін або скасування статті. Мотивували тим, що рішення суду за цією статтею щодо засновника юридичної особи дозволяло органам контролю визнавати операції між вказаною ЮО та контрагентами нереальними, хоча насправді вони відбувалися. Більшість таких рішень базувалося на підставі угод про визнання винуватості - тобто докази не досліджувалися. Органи контролю цей факт не стримував, а Верховний суд займав різні позиції.

Однією із серйозних проблем є незаконні обшуки на підприємствах, не зазначені в ухвалах слідчих суддів, безпідставне вилучення всієї документації (конфіденційної теж) без рішення слідчих суддів, або з рішенням яке не враховує конфіденційності. Завданням захисників є недопущення незаконних дій у такому випадку - цим і займаємося.  

Окрім юридичної, Ви маєте ще економічну освіту. У яких справах стає в пригоді розуміння економічних процесів

У справах, що стосуються митного чи податкового законодавства. Свавілля тут дуже часто багато. Від захисників-адвокатів у багатьох випадках залежить доля підприємств. Тут якраз і потрібна економічна освіта - юридичної часто не достатньо. Група ЮТ уже понад три роки надає допомогу у митних справах і податкових спорах  - як адміністративних, так і кримінальних. Повірте, роботи багато: при оформленні матеріалів часто не дотримуються навіть базових норм - не розуміють, хто є представником фірми-декларанта; не здатні викласти, що саме відбулося і які норми Закону порушені, чому розмитнення йде по незрозумілих рахунках тощо. Буває, що оформлення протоколів нагадує мені гру в рулетку: хто “випав на зеро” - той і винен.  

На Вашу думку, в якій із галузей права чинне законодавство найбільш досконале? 

Виділити конкретну галузь дуже важко. Поки що пройшло розбалансування усіх галузей права. Думають, що більше внесуть змін - то краще, а про співрозмірність з іншими галузями права та Законами забувають. Відкрийте будь-який Кодекс: зміна на зміні, і зміни до змін. Де здоровий глузд? Як людям працювати, жити за законами, які здебільшого не виконуються з простої причини – тільки прийняті, а вже слід змінювати. 

Під час реформування судової системи, в Україні з'явився суд присяжних. Як функціонує ця модель: хто може бути присяжним? чи є це обов"язком громадянина? які саме справи розглядають присяжні і як працюють адвокати в такій системі?

Як говорив Козьма Прутков, “якщо на клітці з тигром висить табличка бегемот – не вір очам своїм”. Систему народовладдя наша держава вже проходила у вигляді народних засідателів. Добре це було чи зле - кожен має свою думку.  Суд присяжних - теж не однозначний. Є і позитивні сторони, і негативні. Є знамениті справи в США, де присяжні помилилися і невинні люди за політичними мотивами були засуджені до страти. 

Хто може бути присяжним чітко визначає ст. 124 Конституції України, де  визначено, що народ безпосередньо бере участь у здійсненні правосуддя через присяжних. Присяжний – це  особа, яка у випадках, визначених процесуальним законом, та за її згодою вирішує справи у складі суду разом із суддею або залучається до здійснення правосуддя. Присяжними можуть бути громадяни України віком від 30 до 65 років, які постійно проживають на території, на яку поширюється юрисдикція відповідного окружного суду та володіють державною мовою. Присяжні залучаються до розгляду як кримінальних, так і ряду цивільних справ.

 

Фото: Микола Стрелюк 

РІА-довідка 

Анатолій Олегович Подковський надає адвокатські послуги в захисті прав клієнтів у корупційних, адміністративних справах, кримінальних провадженнях, оскарженні податкових повідомлень  тощо. Спеціалізація: економічна сфера, митниця, діяльність громадсько-політичних організацій. 

 

м. Тернопіль, 

вул. Федьковича, буд. 14

+38(097)461-74-61

НАШІ ПАРТНЕРИ