10-13 травня у Львові відбувся 11-ий  Дитячий Форум, на якому діти змогли отримати не лише гарно розважитись, а й отримати різні корисні вміння та навички. У Дитячому Форумі взяло участь 125 організацій-учасниць – видавництва, книгарні, музеї, театри, бібліотеки, виробники іграшок, інтернет-магазини, громадські та освітні організації, літні дитячі табори, автори, художники, музиканти, науковці, мандрівники.

Цього року відвідувачів об’єднала пізнавальна і весела просторова гра-квест “8 ключів Буквордсу”: щоб стати володарями Буквордсу, дітки повинні були зібрати чарівні ключі. 

У межах Дитячого форуму відбувся Фестиваль дитячого читання “Книгоманія”, гостями якого стали 32 переможці Всеукраїнського конкурсу дитячого читання “Книгоманія-2018” майже з усієї України та 43 переможці районних та міських етапів конкурсу із Львівської області. Для дітей організували насичену програму: церемонію нагородження у Науковій бібліотеці ЛНУ ім. Івана Франка, відвідування Дитячого форуму, захоплюючу вечірку у стилі “Гаррі Потер”, брейнстормінг “Як довести  підліткам, що читати не страшно?”

Під час Форуму діти мали змогу потрапити до ЛОДА та взяти участь в історичному квесті та підписати Перший книжковий універсал із головою ЛОДА Олегом Синюткою.

На Дитячому Форумі навчали дітей розуміння та толерантного ставлення до людей з особливими потребами. Задля цього провели низку інклюзивних заходів. Представили й унікальний проект Соломії Чубай “Колискові для Олекси” - через українські колискові авторка розповідає світові про аутизм. Юстина Могитич створила анімафільм про особливого хлопчика Олексу, котрий потрапив на нашу планету з Космосу. Традиційно у літературній програмі відбулись презентації і автограф-сесії  відомих дитячих письменників, перекладачів та ілюстраторів. Одним із найяскравіших заходів Дитячого форуму цього року стала презентація книги "Зірковий час Мишкових мишей. Як стати рок-зіркою?" Галини Вдовиченко.

 

Софія Челяк,
програмна директорка ГО "Форум видавців", кураторка літературної програми Дитячого форуму.

"Метою Дитячого Форуму впродовж 11 років є показ дітям можливостей для розвитку, а також популяризація читання. У цьому році нам вдалося втілити все задумане і перетворити Палац Мистецтв на чарівне королівство – Буквордс. Наша гордість – потужна і цікава літературна програма, яка змогла залучити дітей і показати, що книги - це кльово! В межах "Печери жахайликів" (офіційна назва літературної програми) діти ліпили, малювали, літали, танцювали і слухали. Як на мене, нам вдалося закохати деяких дітей у презентовані на Форумі книжки. Вся інша програма Дитячого Форуму була не менш насиченою, і саме там була можливість залучити широку аудиторію різного віку до участі і порятунку королівства Буквордс".

 

Назарій Брезіцький,
засновник ГО “Ідея міста”

“Читання розвиває людей. Я переконаний, якщо наші діти будуть читати з дитинства, матимемо здорове і мудре суспільство. Основи розвитку дитини закладаються змалечку і про це потрібно пам'ятати. Дитячий форум - не лише три дні читання книжок. Це можливість привернути увагу суспільства до необхідності читати, до потреби видавати дитячі казки, і в такий спосіб підтримати розвиток дітей, котрі виростуть вдумливими дорослими”

 

Наталя Морозова

НАШІ ПАРТНЕРИ