Електронні банкінґи, книги, переписки, покупки, пошта стали частиною нашого буденного життя. Щоб дізнатися важливу новину від друзів чи родичів за кордоном, не потрібно місяцями чекати листів. Щоб купити річ, навіть не потрібно виходити з дому. Електронні гроші – ще одна нова зручність сучасності. Її важливість ще далекого 1999 визначив провідний американський економіст Мілтон Фрідман. Він говорив про появу надійних електронних грошей, що дозволять проводити анонімні транзакції. І що інтернет, на його думку, знизить впливовість влади у суспільстві. Сьогодні ми можемо спостерігати за поступовим здійсненням його передбачень. Цифрова криптовалюта набирає шалених обертів. На сьогодні першу позицію за попитом та капіталізацією займає біткойн. Саме на його прикладі ми й розберемось, що таке криптовалюта, та де її беруть.

Що таке біткойн і звідки він береться?

Пояснити це «на хлопський розум» мало кому вдається. Та зрозумівши хоча б головні принципи роботи, ви усвідомите, як все продумано та реалізовано. І чому всі про це зараз говорять. Bitcoin (bit – найменша одиниця інформації, coin – монета) – це децентралізована платіжна система з відкритими даними про всі проведені транзакції. Тобто, немає єдиного органу, який тримає інформацію про операції і може її втратити чи використати для шахрайства. Ланцюг блоків, або професійною мовою «блокчейн» (blockchain), дозволяє тримати в безпеці ваші дані й, відповідно, гроші.

Звідки ж береться ця цифрова валюта?

Вона видобувається як золото. Але для цього потрібно не підривати скелі, а «дробити цифри». Архітектура біткойнів (ВТС) спроектована так, що «добування» вимагає складних математичних обчислень за допомогою потужних комп’ютерних систем. Напевно, ви чули фразу «майнити біткойни». Це і означає видобування нових цифрових монет. Також можна придбати вже «готові» у когось.

Плюси та мінуси Bitcoin

Головна перевага ВТС – немає центральної системи, яка могла б контролювати ваші кошти. Це є доказом того, що порівнювати електронні гроші з фінансовими пірамідами – помилка. Біткойн не пропонує вигоду, не вимагає запрошення інших учасників. Натомість технологія гарантує повний контроль над власними вкладеннями. Іншою перевагою є те, що інфляція – неможлива. Зараз це спричинено дефіцитом цифрових грошей. Існує обмежена емісія – 21 мільйон біткойнів, які планують «видобути» до 2140 року. Цінність BTC наразі підкріплена ресурсами, витраченими на «майнинґ», та великим попитом. Ось чому біткойни називають «цифровим золотом». Операції з криптовалютою також вимагають деяких знань. Тому людям, далеким від комп’ютерних технологій, розібратись у цифрових транзакціях може бути нелегко. Якщо говорити про курс біткойна, то він досить прогнозований.

Гарвардський академік Денніс Порту передбачає ріст ціни BTC до $100 000 за одиницю вже до 2021 року. Та й тут є ризики. Відчутні коливання курсу можна помітити в моменти глобальних рішень країн, пов’язаних із криптовалютою. Але ці зміни курсу спричиняють самі ж користувачі, боячись втратити гроші. Тому людський фактор діє навіть в таких цифрових досягненнях. У суспільстві поширена думка, що Bitcoin зовсім анонімний. Це не так. Анонімність дозволяється, але не забезпечується. Наприклад, розробники додатків-гаманців можуть отримати вашу IP-адресу. Та можливість захистити дані при цифрових операціях більша, ніж при транзакціях зі світовими валютами. І цим користуються на чорному ринку для продажу нелегальних товарів. Це є суттєвим мінусом для влади. Адже така «зручність» заважає державі контролювати всі фінансові операції.

Bitcoin в Україні

Наразі українська влада не визнає криптовалюту ні платіжним засобом, ані валютою. Про це заявив Національний банк України. «Світові регулятори не вбачають у криптовалютах якоїсь загрози через їхні маленькі обсяги. Вони стурбовані тільки тим, що люди можуть втратити гроші, інвестуючи у криптовалюти, і шахрайством, яке може бути з цим пов’язане. Ми можемо сказати, що це точно не валюта, тому що немає центрального емітента. І ми не можемо визнати це платіжним засобом» – повідомив заступник голови НБУ Олег Чурій.

 

"Комітет Верховної Ради з питань фінансової політики та банківської діяльності приступив до розробки законопроекту про регулювання обігу криптовалют в Україні. За словами Сергія Рибалки, ІT- потенціал України дозволяє претендувати на лідерство у розвитку нових фінансових технологій, і країні вкрай необхідний розвиток цивілізованого ринку".

 

"У вересні Європейський Союз прийняв рішення про створення Європейської аґенції з кібербезпеки. Серед головних її завдань буде протидія шахрайствам, пов’язаним із криптовалютами".

 

Нагадаємо, що Швейцарія вже активно вводить біткойн у державні послуги. І це означає, що провідна європейська країна має офіційне визначення: криптовалюта – новий цифровий спосіб платежу. А в Японії біткойн ще з квітня став законним розрахунковим методом. У цей же час в українському законодавстві взагалі не прописано, що таке криптовалюта. Юрист-практик і вчений у сфері нормопроектної та законотворчої діяльності Руслан Чернолуцький вважає, що позиція української влади прогнозована. На його думку, вона дала визначення криптоактивам: «Найближчим часом на рівні державних і законодавчих органів не буде бачення та розуміння, як це офіційно тлумачити. Тому що Україна поза правовим полем, і офіційного регулювання не буде, гадаю, мінімум рік. Немає бачення і професійного підходу у чиновників, та й мотивації у держави немає – почати процес контролю й децентралізації ринку». І хоч влада ставиться до біткойна негативно, а застосування ще не набуло локального значення, в Україні криптовалюта не заборонена.

У Києві та Харкові встановили по кілька «банкоматів» для купівлі біткойнів (криптоматів) Криптовалюта має цінність, яку визначає ринок. Це означає, що вплив на курс, розвиток і майбутнє Bitcoin мають тільки учасники цього ринку. А не влада конкретної країни чи власники банків, які намагаються керувати коштами громадян. Якщо з часом кількість вкладників у криптовалюту буде збільшуватись, то капіталізація цифрових валют стрімко зростатиме. Біткойни – це реальність сьогодення, та, ймовірно, наше майбутнє. І як би влада не ставилась до цього, ситуацію ринку та наявність інноваційних платіжних способів варто враховувати. Зрештою, ринок сам визначить, існувати біткойнам далі чи ні. А кожен із нас вирішить, чи варто інвестувати у цифрову валюту.

 

Аналізувала Єва Висоцька

НАШІ ПАРТНЕРИ