Коли розповідають про захоплюючі подорожі, зазвичай згадують про далекі екзотичні країни. Але не менш привабливими є місця майже по сусідству. Тут, щоправда, інша екзотика – маленькі затишні вулички, середньовічні замки та храми. Разом із фотографом Святославом Макітрою вирушаємо мандрувати країнами Балтики.

Литва

Литва багата на водойми. Мальовничі озера доступні усім – тут можна порибалити (лише законно - адже браконьєрство заборонене і несанкціонованою вудочкою легко виловити штраф) або покупатися. Водойми не приватизовують і не обносять високим парканом, адже вода – подарунок природи людині. Одне з улюблених місць відпочинку мешканців та гостей Вільнюса – набережна вздовж каналу на річці Няріс. Тут часто влаштовують змагання із водних видів спорту. Чистота води та набережної вражають.

Близько 30 км на захід від Вільнюса розташоване місто Тракай. Туди варто поїхати, щоб побачити Тракайський замок – найбільший старовинний замок Литви. Він гордо розкинувся на острові озера Гальве (площа замку майже 2 га). Замок іноді ще називають “Маленьким Марієнбургом”. Його будівництво розпочалося ще у 14 столітті. Колись Тракай був одним з головних центрів Великого князівства Литовського. Зараз про його велич нагадують міцні високі стіни.

Мандруючи Литвою, відвідайте місто Каунас. Вулички старого міста - маленькі та затишні, а бруківка та архітектура нагадають вам про Львів. Втім, у Львові немає такого потужного замку. Каунаський замок збудували для захисту Вільнюса та Тракаю. У середні віки він вражав своєю величчю. Війни та час руйнували його, але  після реконструкції 2010 року він відкрив свої двері для відвідувачів.

 

Латвія

Рига – столиця Латвії - надзвичайно красиве місто. Місто мало подібне на класичне європейське - архітектура тут більше схожа на скандинавську. Стара частина міста розташована на річці Даугава. Якщо потрапити на протилежний берег, перед вами відкриється чудова панорама. Мандруючи центром Риги, зверніть увагу на три будинки на вулиці Мала Пілз, які по братньому туляться один до одного. Їх так і називають – три брати. Хоч будинки збудовані у різні періоди (№17 датується кінцем 15 століття і збудований з елементами готики та північного відродження, № 19 спорудили у середині  17 століття з елементами голландського маньєризму, а бароковий №21 - творіння будівничих кінця 17 століття), вони створюють неповторний ансамбль. Це найстаріші будинки у Ризі.

Прогулянки старим містом не зрівняються із заходом сонця у курортному містечку Юрмала. Вона-  місто-курорт, місто КВК, місто “Нової Хвилі”. Пляжі Юрмали відомі білим кварцовим піском, у місті знаходиться одна з двох резиденцій Президента Латвії. Тут усі відпочивають і насолоджуються життям. У старих дерев’яних автентичних будиночках можна заховатися у затишному кафе.  

 

Естонія

Таллінн – найбільше місто та головний порт Естонії. Звідси на поромі можна потрапити у країни Скандинавії. Для фанатів давнини гуляти Таллінном - суцільне задоволення. Тут збереглося чимало автентичних будівель 11-15 століть: Ратуша, церква Святого духа, Домський собор тощо. Будете в Таллінні, загляньте у дворики центральної частини міста - вони надзвичайно затишні та дуже фотогенічні.

Головною екзотикою сучасного Таллінну є чайка, яка навіть має свій профіль в Інстаграм. Ця птаха зовсім не боїться людей. Коли туристи фотографують панораму міста, чайка із задоволенням позує і натомість отримує від вдячних людей смаколики. Якщо ви їй сподобаєтеся, чайка може навіть дозволити себе погладити.

 

Наталія Войтович

Фото Святослав Макітра

НАШІ ПАРТНЕРИ