За кермом, як і в кожній справі, майстерність приходить з досвідом. Однак пройти курс навчання перед отриманням посвідчення водія мусить кожен. Саме для того ми йдемо в автошколу - вчитися бути водієм. Професійні секрети автовчителів - в розмові з директором школи водіїв   СТК ПО "Електрон" ТСО України Романом Задорожним.

Існує стереотип, що жінки - гірші водії, ніж чоловіки. Це так?

Я вважаю, що це хибна думка. Якщо брати до уваги відповідальність, акуратність, обережність, розвинений інстинкт самозбереження жінки інколи набагато кращі за чоловіків. Цей стереотип склався через те, що в радянські часи було дуже мало жінок за кермом. Після того як Україна набула статусу самостійної державної одиниці, жінки почали активно відвідувати автошколи і навчатися водінню. Але до того, чи водити машину, і чоловікам, і жінкам слід підходити з однаковою відповідальністю і враховувати фізіологічні, фізичні та психологічні дані.

Які ризики на дорогах провокують водії?

Статистика і соціологічні дослідження доводять, що на дорозі ризикують саме молоді водії - через брак досвіду і брак усвідомлення відповідальності. Другий ризик спричиняє стиль життя - люди так звикають робити кілька справ одночасно, що переносять цю звичку за кермо. На третю сходинку я б поставив тих, хто вважає, що престиж і габарити автівки захищають від ризику ДТП.  На жаль, це не так. Приклад цьому - загибель відомого співака і композитора Андрія (Кузьми) Кузьменка. У нього був потужний автомобіль Toyota Sequoia - один із кращих у світі за параметрами безпечності, “дім на колесах”. Але це не вберегло від трагедії. Я часто кажу, що можна і в танку загинути, якщо ним керує ризиковий водій. Власне, тому зараз водійське посвідчення видається лише на два роки  - щоб людина для себе зрозуміла важливість керування автомобілем з усіма наслідками.

Ви вважаєте ці зміни в законодавстві доцільними?

Це не нововведення, подібна практика вже була. Я це пройшов наприкінці 80-х рр. Тоді теж видавали тимчасові посвідчення. У багатьох країнах світу так роблять і це правильно, адже недосвідчені водії ще не зовсім впевнені у своїх діях і певною мірою їх потрібно оберігати, в чомусь навіть обмежувати.

Як навчають у Вашій автошколі?

За 53 років існування автошколи, склалася певна методика навчання. Першочерговим є відвідування учнями занять, контроль та опіка над ними. Коли наш учень закінчує навчання, має бачити реальний результат витраченого часу та коштів. На відміну від інших шкіл, ми маємо великий досвід і зберегли відчуття того, що автошкола, в першу чергу, є навчальним закладом, тож повинні навчити, допомогти, проконтролювати успішність учня, його поведінку, а за потреби - допомогти порадою стосовно вибору чи ремонту автомобіля. Акцентуємо також на будові автомобіля, щоб майбутній водій умів знайти причини поломки, адже не завжди ДТП стається через недотримання правил дорожнього руху.

Відсутність досвіду – найбільша проблема. Якою б хорошою і з яким високим рівнем навчання не була би школа, потрібно сідати за кермо і набиратися досвіду. Автошкола – це “абетка”. Головне - не забути ази навчання і правило мудрого водія “ДДД” (дай дурню дорогу), намагатися на перших порах відпрацювати найчастіші маршрути. Автомобіль – це засіб пересування, а не комфорт чи престиж.

 

Лілія Дудич

 

м. Львів, вул. Квітки-Основ’яненка, 4а

м. Львів, вул. Окружна, 57а

(032) 233-20-57

(067) 674-31-47

(063) 386-31-42

(066) 865-59-80

 

 

НАШІ ПАРТНЕРИ